På den här sidan kan du läsa om:

 • Hur du, rent praktiskt, öppnar ett ISK-konto
 • Hur du kan skapa en bra portfölj med lägre avgifter

Att välja fonder till ISK

Investeringssparkonto, ISK, lämpar sig utmärkt för att spara i fonder. Utbudet är stort och att spara i fonder medför en riskspridning eftersom placering sker i ett flertal olika aktier och/eller andra värdepapper. 
 

Vilka fonder skall jag välja?

Med tanke på att det finns ca 2 500 fonder att välja mellan för svenska fondsparare är valet inte lätt. Här följer våra råd i fem steg:
 

1.  Välj både billiga indexfonder och aktiv förvaltning

Indexfonder har lägre avgifter än aktivt förvaltade fonder men följer, som namnet antyder, ett visst index. Denna typ av fonder kan utgöra en bra bas i din fondportfölj. Använd även kvalitativa, aktivt förvaltade fonder. Det kan vara svårt att göra detta urval men läs vidare så förklarar vi hur du bör tänka. 
 

2.  Välj en plattform som erbjuder ett stort utbud

Flertalet banker erbjuder investeringssparkonto men ofta begränsas fondutbudet till bankens egna (dyra och ofta mediokert förvaltade) fonder. Hur sannolikt är det att din banks fonder är bästa val i alla kategorier? Störst fondutbud i Sverige erbjuds av fondtorg som:

 • Avanza
 • Fondmarknaden.se (>1500 fonder, störst utbud av alla i Sverige)
 • Nordnet

3.  Tänk på avgiften

Hur fonden kommer att utvecklas i framtiden är ovisst, det enda helt säkra är avgiften och den har stor betydelse när du sparar i fonder. Med hjälp av billiga indexfonder kan du sänka avgifterna i din fondportfölj. Men låt inte avgifterna styra dig helt och hållet. Kvalitetsfonder med aktiv förvaltning förtjänar en högre avgift, avkastningen är trots allt det viktigaste.
 

4.  Ta reda på fakta

Bra kostnadsfri information om fonder hittar du bl a på morningstar.se och fondkollen.se samt på fondmarknaden.se. Där finner du statistik, risknivå, avgifter, vem som förvaltar mm. Gör jämförelser mellan ”din” fond och utvecklingen för liknande fonder.
 

5.  Skippa dyra underpresterande fonder

Tyvärr utger sig många fonder för att vara ”aktivt förvaltade”, för att därigenom kunna ta en högre avgift. Påfallande ofta har dessa fonder en inriktning som närmast är att likna en indexfond. Det betyder att du betalar onödiga avgifter. Storbankernas fonder, med vissa undantag, tillhör denna kategori.
 

Ok, jag förstår teorin ovan men rent praktiskt, HUR GÖR JAG?


Följ med steg-för-steg så förklarar vi hur du kan göra, det är inte så svårt!
 

 1. Registrera dig som kund (i vårt exempel använder vi Fondmarknaden.se)
 2. Öppna därefter ett kostnadsfritt ISK-konto genom att logga in som ny kund, öppna ett ISK-konto och legitimera dig via mobiltelefonen med appen Bank-ID (som är en mycket användbar app i många sammanhang). Nu har du ett ISK-konto!
 3. Ditt autogiro skall nu godkännas av Bankgirocentralen, vilket tar 1-2 dagar. Logga in igen om två dagar och fortsätt följa instruktionerna nedan.
 4. Dags att välja din risknivå, vilket såklart är helt individuellt för ditt fondsparande. För att förenkla kan man tänka sig tre olika portföljförslag, se ute till höger. Låt oss anta att du sparar på lång sikt, mer än tio år, och därför väljer Portfölj 3. Du har tänkt att placera 10 000 kronor.
 5. När du är inloggad på ditt ISK-konto, välj fliken ”Fonder” och rubriken ”Sök fonder”. Ute till höger finns det en väldigt användbar funktion som heter ”Filtrera fondlista”. Här kan du själv bestämma förutsättningarna för sökningen, t ex vilken risk, avgift och utveckling fond skall ha haft.Välj vilka Globalfonder du vill ha. Här kan du t ex välja riktigt prisvärda indexfonder från SPP och AMF och som bara kostar 0,3-0,4 % per år (billigt!). Genom att välja flera globalfonder sprider du riskerna. Du väljer fonder genom att klicka på ”köp”. I vårt exempel, där 10 000 kronor skall placeras, används 4 000 kronor till köp av en eller flera globalfonder.
 6. Nu är det dags att välja Sverigefonder. Vårt rekommendation är att du väljer kvalitativa, aktiva och välskötta Sverigefonder som år efter år uppvisat bra resultat. För att skilja agnarna från vetet måste du filtrera dina sökningar. Se ”Filtrera fondlista” ute till höger i marginalen. Börja med sektionen ”Underkategorier” och klicka bort alla kategorier utom t ex ”Aktiefonder” och kategori ”Sverige”. Välj vilket betyg du vill använda, t ex bara fonder som har högsta betyg 5. Nu kan du se en lista med Sverigefonder som motsvarar din filtrering. Ovanför fondlistan finns det en flik som heter ”Utveckling”, klicka på den. Du kan nu se hur fonderna har utvecklats på både kort och lång sikt. Titta t ex på hur utvecklingen har varit de senaste tre eller fem åren. Välj gärna ett par olika fonder för att återigen få en bättre riskspridning. I vårt exempel används 2 000 kronor till köp av en eller flera Sverigefonder. Nu har du valt Sverigefonder som har presterat betydligt bättre än flertalet fonder i samma kategori.
 7. Gör som punkt 6 ovan men i stället för Sverigefonder så gör du sökningen på Tillväxtmarknader. Återigen rekommenderar vi fonder med hög kvalitet och bra historik. I vårt exempel använder vi 2 000 kronor för köp av tillväxtfonder.
 8. Nu är din portfölj klar – bra jobbat! Av Fondmarknadens mer än 1500 valbara fonder har du nu byggt en portfölj bestående av en bred bas av riktigt billiga indexliknande globalfonder och därutöver har du valt hög kvalité i form av ett urval av Sverige- och Tillväxtmarknadsfonder. Nästa gång det är dags att köpa fonder bör du återigen fundera på vilken risk som du kan acceptera och därefter göra ett aktivt val.
 
GRATTIS - du har öppnat ditt investeringssparkonto och är igång!
 

Med ovan metodik har du uppfyllt två viktiga saker med ditt ISK-konto:

 • Du har minskat kostnaderna för ditt sparande i fonder p g a bra fördelning mellan billiga fonder och kvalitativa fonder
 • Du har ökat möjligheten till långsiktigt god avkastning jämfört med den genomsnittliga spararen som enbart väljer sin storbanks fonder


Tillsammans kan vi åstadkomma stora förändringar. Du kanske har vänner som också vill veta hur de på ett ganska enkelt sätt kan minska sina kostnader för sitt sparande? Om du tycker att innehållet på denna webbsida är intressant och vill dela med dig av informationen till dina vänner, använd gärna funktionerna nedan. Tack för ditt förtroende!

Visste du att...

 • 8 av 10 svenskar sparar i fonder
 • 6 av 10 barn har ett fondsparande
 • 9 av 10 svenska företag har fonder
 • Den svenska fondförmögenheten uppgår till ca 3 000 miljarder kr.
          (Källa: Fondbolagens Förening) 

Portfölj 1 (3-5 års sikt)
Ränte- och Hedgefonder    50 %
Globala aktiefonder            35 %
Svenska aktiefonder           15 %

Portfölj 2 (5-10 års sikt)
Globala aktiefonder           50 %
Ränte- och Hedgefonder   20 %
Svenska aktiefonder          20 %
Tillväxtmarknader             10 %

Portfölj 3 (mer än 10 års sikt)
Globala aktiefonder          40 %
Svenska aktiefonder          30 %
Tillväxtmarknader             30 %