På den här sidan kan du läsa om:

 • Hur du, rent praktiskt, öppnar ett ISK-konto
 • Hur du kan skapa en bra portfölj med lägre avgifter

Att välja fonder till ISK

Investeringssparkonto, ISK, lämpar sig utmärkt för att spara i fonder. Utbudet är stort och att spara i fonder medför en riskspridning eftersom placering sker i ett flertal olika aktier och/eller andra värdepapper. 
 

Vilka fonder skall jag välja?

Med tanke på att det finns ca 2 500 fonder att välja mellan för svenska fondsparare är valet inte lätt. Här följer våra råd i fem steg:
 

1.  Välj både billiga indexfonder och aktiv förvaltning

Indexfonder har lägre avgifter än aktivt förvaltade fonder men följer, som namnet antyder, ett visst index. Denna typ av fonder kan utgöra en bra bas i din fondportfölj. Använd även kvalitativa, aktivt förvaltade fonder. Det kan vara svårt att göra detta urval men läs vidare så förklarar vi hur du bör tänka. 
 

2.  Välj en plattform som erbjuder ett stort utbud

Flertalet banker erbjuder investeringssparkonto men ofta begränsas fondutbudet till bankens egna (dyra och ofta mediokert förvaltade) fonder. Hur sannolikt är det att din banks fonder är bästa val i alla kategorier? Störst fondutbud i Sverige erbjuds av fondtorg som:

 • Avanza
 • Fondmarknaden.se (>1500 fonder, störst utbud av alla i Sverige)
 • Nordnet

3.  Tänk på avgiften

Hur fonden kommer att utvecklas i framtiden är ovisst, det enda helt säkra är avgiften och den har stor betydelse när du sparar i fonder. Med hjälp av billiga indexfonder kan du sänka avgifterna i din fondportfölj. Men låt inte avgifterna styra dig helt och hållet. Kvalitetsfonder med aktiv förvaltning förtjänar en högre avgift, avkastningen är trots allt det viktigaste.
 

4.  Ta reda på fakta

Bra kostnadsfri information om fonder hittar du bl a på morningstar.se och fondkollen.se samt på fondmarknaden.se. Där finner du statistik, risknivå, avgifter, vem som förvaltar mm. Gör jämförelser mellan ”din” fond och utvecklingen för liknande fonder.
 

5.  Skippa dyra underpresterande fonder

Tyvärr utger sig många fonder för att vara ”aktivt förvaltade”, för att därigenom kunna ta en högre avgift. Påfallande ofta har dessa fonder en inriktning som närmast är att likna en indexfond. Det betyder att du betalar onödiga avgifter. Storbankernas fonder, med vissa undantag, tillhör denna kategori.
 

Med ovan metodik har du uppfyllt två viktiga saker med ditt ISK-konto:

 • Du har minskat kostnaderna för ditt sparande i fonder p g a bra fördelning mellan billiga fonder och kvalitativa fonder
 • Du har ökat möjligheten till långsiktigt god avkastning jämfört med den genomsnittliga spararen som enbart väljer sin storbanks fonder


Tillsammans kan vi åstadkomma stora förändringar. Du kanske har vänner som också vill veta hur de på ett ganska enkelt sätt kan minska sina kostnader för sitt sparande? Om du tycker att innehållet på denna webbsida är intressant och vill dela med dig av informationen till dina vänner, använd gärna funktionerna nedan. Tack för ditt förtroende!

Visste du att...

 • 8 av 10 svenskar sparar i fonder
 • 6 av 10 barn har ett fondsparande
 • 9 av 10 svenska företag har fonder
 • Den svenska fondförmögenheten uppgår till ca 3 000 miljarder kr.
          (Källa: Fondbolagens Förening)